Skip to main content
City landscape with twin skyscrapers
04 Mar 2022

Hliník, architektonický převratný prvek

Architektura inspiruje, určuje trendy a pomáhá utvářet náš pohled na svět. Není divu, že tak univerzální materiály, jako je hliník, pomohly vytvořit některé z nejkrásnějších a nejudržitelnějších architektonických projektů. Podíváme se na počátky hliníkové architektury.

V architektuře dokáže hliník realizovat to, co jiné běžné stavební materiály, jako jsou cihly a dřevo, nedokážou. Je pevný a zároveň lehký, odolný vůči korozi, nekonečně recyklovatelný a lze jej tvarovat do téměř jakéhokoli tvaru. V průběhu let se hliník stal hnací silou revoluce v současné architektuře. Ukážeme vám, proč generace architektů, výrobců a majitelů domů pracovaly a stále pracují s hliníkem.

Od skromných začátků až po přelomové úspěchy

Na počátku 20. století se hliník v architektuře a strojírenství kvůli ceně příliš nepoužíval. Díky inovacím výrobního procesu ve 20. letech 20. století se však náklady na hliník snížily o 80 % - což otevřelo spoustu příležitostí. Tento kov se stal oblíbeným pro konstrukční aplikace a pro použití v mnoha stavebních prvcích. Změnil pravidla hry pro dveře, okna, posuvné systémy, střešní krytiny, sluneční clony i obvodové stěny.

Hliník se v průběhu let stal hnací silou revoluce v současné architektuře.

Hliník se brzy začal objevovat ve slavných architektonických dílech, například v newyorské Empire State Building. Ta byla dokončena v roce 1931 a až do roku 1970 byla nejvyšší budovou světa. Její základní konstrukce a součásti byly zhotoveny z hliníku a tímto materiálem byl dokončen i interiér a vstupní hala.



Po celou polovinu 20. století ikoničtí architekti hojně experimentovali s hliníkem. Zajímavým příkladem rané modernistické architektury využívající tento materiál je Aluminaire House, první celokovový dům ve Spojených státech, který navrhli Lawrence Kocher a Albert Frey. Dům se nachází v Palm Springs v Kalifornii, je kompletně vyroben z darovaných materiálů a byl postaven za pouhých deset dní. Jedná se o světoznámý příklad, který ukazuje neomezené možnosti hliníku.

Posouvání hranic zelených budov

Hliník posouvá hranice i v 21. století. Moderní hliníkové slitiny snadno unesou váhu těžkých skleněných rozpětí a nabízejí přitom maximální vstup denního světla. Dnešní mrakodrapy s kombinací skla a hliníkových rámů dosahují tvarů a výšek, které se vymykají gravitaci - a to při výrazně nižších emisích uhlíku.

S rostoucím důrazem na ekologické stavění a energetickou účinnost si lidé na celém světě oblíbili hliník jako jeden z nejudržitelnějších stavebních materiálů. Díky své extrémní odolnosti lze hliník použít v jakémkoli klimatu a stále vám poskytne vynikající ochranu. Izolační technologie použitá v hliníkových oknech je budoucí odpovědí na většinu požadavků na nízkou spotřebu energie.

Aluminaire House, black and white.

Na konci životního cyklu výrobku se navíc kov roztaví a vznikne nový hliník bez ztráty kvality. Díky této nekonečné recyklovatelnosti získaly budovy s vysokým podílem hliníku řadu ocenění za udržitelnost, včetně LEED Platinum a BREEAM Outstanding. Díky tomu je hliník optimálním partnerem pro ekologické stavby v jakémkoli projektu, včetně toho vašeho.

Autorská práva

Věže Axis Towers - Nino Mosulishvili, Nikoloz Kilasonia, Alexander Meshevidze, Gega Astakhishvili (architekti); Tamar Digmelashvili (fotograf)

Perth Arena - ARM Architecture & CCN Architects (architekti), Stephen Nicholls (fotograf)